ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021

Δεν χωρά αμφιβολία ότι στη σημερινή συγκυρία ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας είναι κοινός αγώνας όλων των ευρωπαίων και του ελεύθερου κόσμου γενικότερα. Η ισλαμική τρομοκρατία εκδηλώθηκε με σφοδρότητα τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και με εξαγωγή του φαινομένου στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Ένας άλλος, όμως, γεωγραφικός χώρος, για τον οποίο στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε πολλά, γιατί δεν απασχολούν ιδιαίτερα τα ελληνικά ΜΜΕ, και στον οποίο η τρομοκρατία αυτή έχει δημιουργήσει χιλιάδες αθώα θύματα, είναι η Υποσαχάρια Αφρική. Είναι γνωστότερα τα γεγονότα στη Νιγηρία, με το ΜπόκοΧαράμ, να απάγει νεαρές μαθήτριες, να δολοφονεί εξοντώνοντας χωριά ολόκληρα, να πυρπολεί εκκλησίες με εκατοντάδες ανθρώπους στο εσωτερικό τους να καίγονται ζωντανοί, αλλά η δράση της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι πλούσια επίσης στο Sahel, στην περιοχή ανάμεσα στην Σαχάρα και την Σαβάννα του Νοτίου Σουδάν. Στις χώρες αυτές, Τσαντ, Μαλί, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία και Νίγηρα, οι τζιχαντιστές έχουν σχηματίσει μια δύναμη 6000 ενόπλων και τρομοκρατούν τους κατοίκους.

 Στο Μαλί, οι τζιχαντιστέςτης Νουσράταλ Ισλάμ και του Ανσάρ Ντιν , επίσημοι εκπρόσωποι της Αλ Κάϊντα, έκλεισαν 300 σχολεία, ενώ περικυκλώνουν χωριά και εκβιάζουν τους κατοίκους να δεχθούν την σαρία έναντι νερού και τροφής. Ο στρατός κακώς εξοπλισμένος και με την πανταχού παρούσα διαφθορά να κυριαρχεί ενδιαφέρεται μόνο για την πρωτεύουσα Μπαμακό και έχει εγκαταλείψει μεγάλο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα τις φτωχές αγροτικές περιοχές στο έλεος των τζιχαντιστών.

Η Γαλλία διεξάγει από το 2014 την «Επιχείρηση Μπαρκάν» στη ευρύτερη περιοχή προσπαθώντας να υποστηρίξει τις νόμιμες κυβερνήσεις, να ενισχύσει τους εθνικούς στρατούς και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε τροποποιήσεις στην συνέχιση του αγώνα.

Η αδιαμφισβήτητα πιστότερη σύμμαχός μας και εταίρος Γαλλία,  ζήτησε την αρωγή των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτή την προσπάθεια που αφορά όλους μας, αναδεικνύοντας έτσι και την αναγκαιότητα της κοινής αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε. Σε βοήθεια των φίλων μας των Γάλλων, προσέτρεξαν ήδη η Σουηδία, η Δανία, η Τσεχία  και η Εσθονία, αλλά όχι η Ελλάδα. Και αν μεν την κίνηση της Εσθονίας μπορούμε να την αποδώσουμε στην απειλή που αισθάνεται, όπως όλες οι βαλτικές χώρες, από τη Ρωσία μετά από δεκαετίες σοβιετικής κατοχής, η Δανία από ποιόν απειλείται;

Συχνά εκφράζονται απαιτήσεις αλληλεγγύης προς τους συμμάχους μας σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία. Και ορθά εκφράζονται. Ο μόνος αρχηγός κράτους που δήλωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό μας είναι ο Πρόεδρος Μακρόν στο μήνυμά του της 25ης Μαρτίου 2021, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος προβλέποντας ότι η νίκη θα βρεθεί με το μέρος των ναυτικών δυνάμεων, επιδίωξε, με τις τεράστιες γνωστές δυσκολίες που οδήγησαν στον διχασμό, να πείσει τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, γαμπρό του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’, να συνταχθεί η Ελλάδα με την πλευρά των δυνάμεων της Αντάντ, προκειμένου να επωφεληθεί ως νικήτρια δύναμη μετά το τέλος του πολέμου και να ανακτήσει πολυπόθητα πάτρια εδάφη.  Το ίδιο και ο Ιωάννης Μεταξάς, παρ’ ότι γνωστός γερμανόφιλος και απόφοιτος της στρατιωτικής ακαδημίας του Βερολίνου, δε δίστασε στιγμή να τοποθετήσει την Ελλάδα με την πλευρά των συμμάχων, ώστε να ωφεληθεί η χώρα, έχοντας πολεμήσει με τη σωστή πλευρά.

Για να μπορέσει, όμως, μια χώρα να έχει απαιτήσεις από τους συμμάχους της πρέπει να έχει πολεμήσει μαζί τους. Οι κοινοί αγώνες εν πολέμω, δημιουργούν σταθερές φιλίες, αλλά και ψυχολογικό υπόβαθρο κατάλληλο, ώστε να ενισχύονται οι ισχυρισμοί μιας χώρας για τα δίκαιά της και να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα.

Πιστεύουμε πως η αποστολή από την Ελλάδα λίγων δεκάδων ανδρών των ειδικών δυνάμεων, ή όποιου άλλου κλάδου κρίνει η στρατιωτική ηγεσία, είναι επιβεβλημένη κίνηση, προκειμένου να απαντήσουμε έμπρακτα στην έκκληση του στενότερου Ευρωπαίου συμμάχου μας και να επιβεβαιώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη που πρώτοι εμείς αιτούμεθα.

Οι όποιες άλλες δικαιολογίες και επιφυλάξεις δεν αντέχουν τη βάσανο της στρατηγικής λογικής.

Ο Φώτης Παπαθανασίου είναι Διευθυντής του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS) στην Ελλάδα, Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος του ΔΣ του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας.

 

 

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα