Ελληνοτουρκικά: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα Εθνικά μας συμφέροντα; Άρθρο – παρέμβαση του Πτεράρχου Κων/νου Ιατρίδη

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Για να έχουν υπόσταση οι Αμυντικές Συμφωνίες και να γίνουν υπολογίσιμες,  πρέπει η χώρα μας να πείσει ότι έχει την πρόθεση και τη διάθεση να αποτρέψει την Τουρκία από τις παράνομες δραστηριότητές της σε βάρος της χώρας μας και  ότι έχουμε αξιόπιστη Εθνική Στρατηγική να αναλάβουμε ευθύνες και ρόλους στην περιοχή.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στις Διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν διαρκείς φιλίες αλλά υπάρχουν διαρκή συμφέροντα. Υπάρχει  το δίκαιο του ισχυρού και  μια συνθήκη τηρείται από τον ισχυρό ή παραβιάζεται και πάλι από τον ισχυρό!

 Η  δέσμευση μιας χώρας (Ελλάδα) να επιλύσει τις διαφορές με την επιτιθέμενη χώρα (Τουρκία) μόνο με διάλογο και ειρηνικά μέσα σε ότι και να κάνει ο επιτιθέμενος  , όπως και η συνεχής επίκληση του Διεθνούς Δικαίου το οποίο δεν το εφαρμόζεις γιατί φοβάσαι (casus belli) είναι χαρακτηριστικό του αδύναμου, του διακατεχόμενου από φοβικά σύνδρομα  και του δειλού. Και αυτό το μήνυμα στέλνουμε διαρκώς  στην Τουρκία .

 

Η συνθήκη της Λωζάνης έχει πραγματικά  παραβιαστεί ! Όχι όμως από εμάς, αλλά από την Τουρκία! Έχει τιμωρηθεί όμως γι’ αυτό η Τουρκία? Η απάντηση είναι ΟΧΙ

Εμείς ζητήσαμε να τιμωρηθεί από την ΕΕ η Τουρκία μέσω των κυρώσεων? Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός διατυμπανίζαμε!

-Καταγγείλαμε την Τουρκία για τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει στη Συρία εναντίον των Κούρδων  όπως ανέφερε και  η πρώην εισαγγελέας και ερευνήτρια του ΟΗΕ Κάρλα ντελ Πόντε? Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

-Μιλήσαμε  ποτέ επιτακτικά  για την εξόντωση της Ελληνικής κοινότητας στην Κων/πολη! Η απάντηση είναι ΟΧΙ

-Απαιτήσαμε  την αποκατάσταση των περιουσιών των Ελλήνων για τα γεγονότα του 1955 από την Τουρκία? Η απάντηση είναι ΟΧΙ

-Καταγγείλαμε την Τουρκία  για την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των Χριστιανών και για την απαγόρευση άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων? H απάντηση είναι ΟΧΙ.

-Μιλήσαμε ποτέ επιτακτικά  για την ερήμωση της Ίμβρου και της Τενέδου (αυτοδιοίκητο καθεστώς). Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

-Καταγγείλαμε την Τουρκία για την   κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και την παραβίαση  δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ορισμένοι από τους οποίους υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια( έκθεση του ΟΗΕ)? Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

-Μιλήσαμε για την καταπίεση και την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων  της Κουρδικής μειονότητάς και των Αλεβιτών από πλευράς της Τουρκίας? Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Καιρός να γίνουμε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη περιοχή!!

-Μιλήσαμε για την παράνομη δράση των ψευδομουφτήδων  στην Θράκη? Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Απλώς τους ανεχόμαστε!!

– Προβάλλαμε  τον  χάρτη της Σεβίλλης ( Ευρωπαϊκός χάρτης)ως απάντηση στη Γαλάζια Πατρίδα? Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Απαντήσαμε στον ΟΗΕ  ότι είναι ιδιωτικός!!τεράστιο λάθος!!

Είναι  ανάγκη να αλλάξουμε στάση και πολιτική απέναντι στη Τουρκία αφήνοντας πίσω τις ψευδαισθήσεις , ότι ο κατευνασμός, ο διάλογος και οι διερευνητικές θα επιλύσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η ίδια η Τουρκία.  Ούτε βέβαια  οι Αμυντικές Συμφωνίες από μόνες τους θα βάλουν τέλος στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Πρέπει τα ΟΧΙ να τα κάνουμε ΝΑΙ και να επενδύσουμε στην Αποτροπή ,με πολλαπλασιαστές ισχύος τις δύο Συμφωνίες και ειδικά αυτή με τη Γαλλία!

Πρέπει να  διαμορφώσουμε  τη δική μας  ατζέντα με τις δικές μας διεκδικήσεις  από την Τουρκία και να μην συζητούμε μόνον τη δική της με τις παράνομες διεκδικήσεις της . Το δεν διεκδικούμε τίποτε είναι λάθος!

Να  μετατρέψουμε  το φοβικό σύνδρομο που υπάρχει έναντι της Τουρκίας, λόγω του casus belli και των λοιπών απειλών της απέναντι στον Ελληνισμό, σε αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση φορτωμένη με το άρωμα  των Rafale ,  των Belharra και  των Αμυντικών Συμφωνιών!!

Η πυγμή και η δύναμη μιας χώρας εμφαίνεται από τις πράξεις της, αλλά και από το περιεχόμενο του λόγου του ηγέτη της και όχι μόνον από τις συμφωνίες που συνάπτει!!

Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ

Επίτιμος Πρόεδρος ΕΑΑΑ

Στρατιωτικός Αναλυτής

Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος του ΔΣ του ΠΕΜΑΣ

Δημοσιεύθηκε στο europost.gr

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα