Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος: ΟΤΑΝ Η ΔΥΣΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022

Το 2007, ο Πούτιν σε μία συμβολικής σημασίας ομιλία του, στην Διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο έκανε 3 πράγματα: 1. Επέκρινε την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς 2. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για επιχείρηση δημιουργίας μονοπολικού κόσμου και 3. Αμφισβήτησε εμμέσως την μεταψυχροπολεμική τάξη στην Ευρώπη.

Δυστυχώς η Δύση ή δεν αντελήφθη ή υποτίμησε τον υψηλό συμβολισμό της ομιλίας Πούτιν. Το μήνυμα ωστόσο αντελήφθησαν οι Βαλτικές χώρες, οι οποίες έχουν γνωρίσει σε όλο το μεγαλείο την Ρωσική αγριότητα μετά την προσάρτησή τους στην Σοβιετική Ένωση, μετά τον β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι στις συζητήσεις σε διπλωματικές συναντήσεις αλλά και στο ΝΑΤΟ οι Βαλτικές χώρες προειδοποιούσαν ότι οι Ρωσικές φιλοδοξίες είναι ζωντανές και ότι η πληροφόρησή τους από την Μόσχα παρέπεμπαν σε μία ασυνήθιστη συγκεκαλυμμένη επιθετικότητα.

Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, δηλαδή η Δύση, ποτέ δεν έδειξε ότι αντιλαμβανόταν αυτή την καχυποψία και θεωρούσε ότι έχει ρίζες σε σκληρά ιστορικά δεδομένα που ξεκινούσαν από τον 19ο αιώνα ειδικά για την Πολωνία. Ορόσημο ήταν η εισβολή το 2008 στην Γεωργία και ακόμα πιο καθοριστική ήταν η εισβολή στην Κριμαία το 2014. Τον Αύγουστο του 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, κατά την συζήτηση των Υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε., οι Βαλτικοί μαζί με Πολωνούς και Σουηδούς ζήτησαν αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που όμως σκόνταψαν σε ένα κλίμα υποτίμησης των γεγονότων και αντιρρήσεων από ορισμένους.

Η επίθεση Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως επικίνδυνη και θεωρητικά μπορεί να βάζει θεμέλια Παγκόσμιας σύρραξης αν δεν αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και σχεδιασμό.

Η υποτίμηση της Δύσης προς την Ρωσία και συγχρόνως η ρητορική Ζελένσκι περί ένταξης στο ΝΑΤΟ, το μόνο που κατόρθωσε ήταν να ξυπνήσει την «αρκούδα». Ο Μακρόν επισκέφθηκε τον Πούτιν πριν την επίθεση και ενώ 150.000 στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας. Οι συνομιλίες δεν είχαν αίσιο αποτέλεσμα. Ήταν προφανές ότι ο Πούτιν είχε βρει την ευκαιρία να υλοποιήσει ένα ακόμη βήμα επεκτατισμού.

Αποδεικνύεται ότι η Δυτική διπλωματία εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος από την Ρωσική συμπεριφορά. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από την Ρωσία, προσδίδει τεράστιο διαπραγματευτικό όπλο στον Πούτιν. Φαίνεται ότι η επιμονή των ΗΠΑ για βίαιη και οριστική απεξάρτηση της Δύσης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας είναι σωστή αν και είναι πολύ δαπανηρή. Ωστόσο είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η ισχύς της Ρωσίας. Με μόνο μία συνθήκη: ¨Ο αντίπαλος πρέπει να αναπνέει και να μην ασφυκτιά, διότι τότε γίνεται θηρίο¨. Δηλαδή η Ρωσία διαθέτει και πρέπει να μην αποκοπεί από την σφαίρα επιρροής της, δηλαδή τα κράτη που επηρεάζει και βέβαια οι εχθροπραξίες πρέπει να τερματιστούν άμεσα και το οποίο πιθανόν να αναζητά και η Ρωσία σε λίγες μέρες, κυρίως λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται.

Μέχρι στιγμής κερδισμένοι γεωστρατηγικά είναι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Αμφότεροι διατρανώνουν την θέση τους στο γεωστρατηγικό παζλ και για εμάς τους Δυτικούς το ΝΑΤΟ αποκτά πάλι αξία. Μεσομακροπρόθεσμα ζημιωμένη είναι πάλι η Ευρώπη η οποία πληρώνει ακριβά την παντελή έλλειψη άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Πληρώνει όμως και την επίμονη καθοδήγηση της Γερμανίας η οποία «επένδυσε» οικονομικά στην εξάρτηση της αλλά και της Ε.Ε. στο φυσικό αέριο και τώρα αυτό μετατρέπεται σε οικονομικό ασφυκτικό κλοιό.

Αυτός ο πόλεμος θα αλλάξει πολλά στο άμεσο και το απώτερο μέλλον.

Κώστας Μαρκόπουλος

Δ/ντής Χειρουργός Θώρακος & Αγγείων

Πρ. Υπουργός, πρ. Βουλευτής

Πρόεδρος ΠΕΜΑΣ

 

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα