Κ. Λουκόπουλος (ανάλυση): Η ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας και οι πιθανές επιπτώσεις της στο ΝΑΤΟ (audio)

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

Η ένταση Ρωσίας Ουκρανίας θα προκαλέσει κρίση στο ΝΑΤΟ; Τι προκάλεσε αυτή την φορά την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, γιατί αποσχίσθηκαν οι περιοχές του Ντόνμπας και Λουγκάνσκ, στην Αν. Ουκρανία και πως συνδέονται με τη Ρωσία. Επιπλέον τι σημαίνει η ανάπτυξη σημαντικών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας και στην Κριμαία;

 

Τι επιδιώκει η Ρωσία μέσα από τη σύγκρουση αυτή, τι θέλει να αποφύγει. Τι ρόλο παίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αλλά και χώρες της ΕΕ. Την τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν και Πούτιν θα ακολουθήσει συνάντηση;

Γιατί η Ουκρανία δεν έχει καταφέρει ακόμη όχι να ενταχθεί, αλλά να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Μπορεί η ένταση αυτή μεταξύ των δύο χωρών να προκαλέσει κρίση στην ευρωατλαντική συμμαχία; Σε αυτό το δυναμικό σκηνικό, η Τουρκία τι ρόλο διεκδικεί, τι ρόλο παίζει η στρατηγική συμμαχία της με τη Ρωσία. Και τέλος, η Ελλάδα μπορεί να «μπει στο παιχνίδι», από ποια θέση.

Τα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α. Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασία», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα