Η επικίνδυνη εθνική μας αφέλεια στον τρόπο που “διαβάζουμε” την Τουρκία-Βασίλης Κοψαχείλης

Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021

Επιτρέπονται πανηγυρισμοί και ακόμη χειρότερα εφησυχασμός από τις δυσκολίες που φαίνεται να αντιμετωπίζει η Τουρκία;

Ο διεθνολόγος ,στρατηγικός αναλυτής Βασίλης Κοψαχείλης μ΄ ένα άρθρο του απαντά: Βλέπω πολλούς να επιχαίρουν για το στρίμωγμα της Τουρκίας – κυρίως από τις ΗΠΑ – την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35, την ανατροπή των σχεδιασμών της, το εμπάργκο κρίσιμης στρατιωτικής τεχνολογίας που αποσυντονίζει τις γραμμές παραγωγής των drone και των αρμάτων της, και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει σημαντικό μέρος των λαϊκών στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας.

Απαντώ ότι είναι η χαρά της άγνοιας, διότι αυτό που διακρίνει τον έμπειρο στρατηγιστή από τον απλό κόσμο είναι η ικανότητα του πρώτου να βλέπει πέρα από τον ορίζοντα. Αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του συστήματος Ερντογάν, ούτε αφελή είναι, ούτε αποδομούνται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ούτε και άτρωτα είναι. Και νομίζω ότι το σύστημα Ερντογάν γνωρίζει καλά τα τρωτά του σημεία και έχει ετοιμαστεί ανάλογα, τρέχοντας εδώ και καιρό εναλλακτικά σενάρια τα οποία δεν είναι καθόλου ευνοϊκά για την σταθερότητα στην περιοχή και για το ελληνικό σύστημα ασφάλειας”.

Ο Βασίλης Κοψαχείλης μιλά στο Militaire.gr αναλύει την Τουρκία και λέει πολλά που δεν τα έχουμε ακούσει και μάλλον γι΄ αυτό καταλήγουμε σε λάθος συμπεράσματα. Πόσο κοντά στην οικονομική κατάρρευση είναι η Τουρκία; Ποια είναι η πραγματικότητα; Πόσο κοντά στην πτώση του είναι ο Ερντογάν; Ποιος είναι ο Ερντογάν; Ο Βασίλης Κοψαχείλης μιλά για τις δικές μας παθογένειες, τα λάθη και την πολιτική μας ελίτ που εδώ και πολλά χρόνια “έχει ξεχάσει πως είναι να διοικείς ένα κράτος”.

 

 

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα