ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΜΑΣ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ NEAKRITI ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Κ. Μαρκόπουλος: «Αγοράζοντας καλοκαιρινή ηρεμία, τι πήρε η Τουρκία»;

 

 

 

Ο Πρόεδρος του Ευρω-μεσογειακού Παρατηρητηρίου για την Ασφάλεια και την Συνεργασία , άλλοτε Υπουργός και βουλευτής, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, μιλώντας σήμερα στο ράδιο 98.4 , εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για το αν οι διαβεβαιώσεις για ένα «ήρεμο καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά, συνιστούν τακτική  επίτευξη στόχου, όταν επί της ουσίας όλες οι απαιτήσεις της Τουρκίας σε ένα διάλογο με μια μεγάλη ατζέντα διαφορών όπως λέει ο  Ερντογάν, όχι απλά παρέμειναν χωρίς καμία ένδειξη υποχώρησης  πάνω στο διπλωματικό τραπέζι, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να οδηγούν και σε υποχωρήσεις από την πλευρά μας.

Aκούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη

Ο κ. Μαρκόπουλος , είπε, πως ενώ μέχρι σήμερα η διπλωματική μάχη ήταν για την αναβάθμιση των σχέσεων αυτών σε ευρωτουρκικές, τώρα φαίνεται από τις διαρροές στη Τουρκία, να έχουμε αποδεχτεί πλήρως τις διμερείς και απευθείας συνομιλίες. Ακόμη χειρότερα , με το Υπουργείο Εξωτερικών εκτός κάδρου, γεγονός που πιστοποιεί κατά τον ίδιο κι δύο διαφορετικές αναγνώσεις: «Ο Έλληνας  ΥΠΕΞ και σωστά μιλάει μόνο για μια διαφορά της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ , ενώ το Πρωθυπουργικό Περιβάλλον για διαφορές». Κατά τον κ. Μαρκόπουλο, η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ούτε στιγμή ότι είναι στρατηγική  επιλογή της Τουρκίας , η παρουσία της ως αναθεωρητική δύναμη στη περιοχή . Αντίθετα , όπως είπε η Ελλάδα πρέπει να πορευτεί με αντίληψη του κρίσιμου ρόλου γεωπολιτικά της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου , αναφορικά με τις επιδιώξεις των μεγάλων παικτών ισχύος .

http://schema.org/VideoObject" data-component="main video">

Φωτογραφία: euromedsec.gr

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα