Κ. Λουκόπουλος: Σημαντικό βήμα για την Ελλάδα η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021

Στην ανάγκη ύπαρξης εθνικής στρατηγικής ασφάλειας, ώστε να διασφαλιστούν τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας, που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δημοσίως» του Νίκου Παπαδάκη στον politica 89.8.

Ο κ. Λουκόπουλος αναφέρθηκε στην αυριανή επέτειο συμπλήρωσης των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821 και προέτρεψε τη νέα γενιά των Ελλήνων να έχουν μέσα στην καρδιά τους την πατρίδα.

Επίσης μίλησε για την πριν από δυο ημέρες ίδρυση του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας (https://www.euromedsec.gr/el/) που «είναι αποτέλεσμα πολύμηνης διαβούλευσης και προβληματισμού για τις σύγχρονες προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου που αφορούν η αγγίζουν την Ελλάδα.

Καθηγητές πανεπιστήμιων ελληνικών και της αλλοδαπής, διπλωμάτες, διεθνείς αναλυτές, ανώτατοι αξιωματικοί εν αποστρατεία και των τριών κλάδων των ενόπλων μας δυνάμεων, πολιτικοί, εκδότες, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστήμονες όλων των πεδίων συντονίστηκαν αναζητώντας ένα κοινό πεδίο προβληματισμού και παρέμβασης και έδωσαν πνευματική, πατριωτική και ερευνητική ύπαρξη σε μια ασφαλώς μη κερδοσκοπική αλλά φιλόδοξη ένωση προσώπων.

Το Παρατηρητήριο ως ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης δεν ανήκει και δεν επιθυμεί να ανήκει σε κόμμα ή ιδεολογία. “Φιλοδοξεί να είναι σε θέση να αφουγκράζεται, να διαπερνά και να επηρεάζει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα ζητήματα Συνεργασίας και Ασφάλειας στην περιοχή μας και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την προοπτική της πατρίδας μας να αποκτήσει ισχυρότερο σταθεροποιητικό ρολό στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από ιδιαίτερες Συμμαχίες και πρωτοβουλίες. Στόχος μας είναι και η διαφύλαξη ενός κοινού και αρραγούς μετώπου με την Κύπρο και η διατήρηση της ενότητας του Ελληνισμού σαν απαραίτητο συστατικό Στρατηγικής».Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα