Αρχή με προσφυγή στο ΣΑ ΟΗΕ για Αμμόχωστο

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021

H προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί το πρώτο βήμα μας σειράς ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από τις οποίες ελπίζει σε αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο. Ζητούμενο από την προσφυγή στο Σ.Α. είναι μια προεδρική δήλωση μέσα από την οποία να καταδικάζονται οι τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι. 

H απόφαση συμφωνήθηκε κατά το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο, με την Κυβέρνηση να μην κρύβει τις ανησυχίες της ως προς τη στάση που θα τηρήσουν κάποια από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επιδιώχθηκε Προεδρική Δήλωση και όχι νέο ψήφισμα. Γιατί στην περίπτωση ψηφίσματος ελλοχεύει ο κίνδυνος το αποτέλεσμα να είναι χειρότερο από το αναμενόμενο, δηλαδή, να υιοθετηθεί ένα πολύ πιο αδύνατο ψήφισμα από αυτά που υπάρχουν σήμερα για την Αμμόχωστο. 

Η προεδρική δήλωση ετοιμάστηκε ήδη χθες από τη Βρετανία (που είναι ο λεγόμενος «penholder» για το Κυπριακό) και τέθηκε ενώπιον των μελών του Σ.Α. για παρατηρήσεις. Οι φοβίες της Λευκωσίας φαίνεται να επαληθεύονται μερικώς, αφού στο προσχέδιο της προεδρικής δήλωσης, αποφεύγεται η όποια ονομαστική αναφορά στους Ερντογάν και Τατάρ και επιλέγεται η γενική προσέγγιση και γίνεται λόγος «για δηλώσεις». Ανάλογη προσέγγιση υπήρξε και από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ η οποία ενημέρωσε το Σ.Α. για τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα σ’ ό,τι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό. 

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα