Βαρώσια: Βρετανικά σωσίβια για Τουρκία στο Σ.Α.

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021

Αντιμέτωπη με τα βρετανικά παιχνίδια εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη ρίχνει συνεχώς σωσίβια για την Τουρκία μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θέλοντας να την προστατέψει από αναφορές που θα καταδεικνύουν ότι οι τελευταίες τουρκικές ενέργειες παραβιάζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, η Βρετανία επανήλθε χθες με ένα δεύτερο προσχέδιο προεδρικής δήλωσης, η οποία ήταν μεν βελτιωμένη πλην όμως και πάλι κρίθηκε προβληματική. Γι’ αυτό και δεν άργησε να σπάσει η λεγόμενη «σιωπηρή διαδικασία» καθώς υπήρξε αντίδραση από τρεις τουλάχιστον χώρες επί του κειμένου που παρουσίασε η Βρετανία. 

 

Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΚΥΠΕ) οι χώρες που έσπασαν τη «σιωπηρή διαδικασία» είναι η Κίνα, η Ινδία και η Ιρλανδία, ενώ δεν αποκλειόταν να προστεθούν κι άλλες. Μέχρι αργά χθες βράδυ δεν ήταν γνωστό αν και πότε θα παρουσιαστεί από τη Βρετανία νέο προσχέδιο προεδρικής δήλωσης, για την υιοθέτηση της οποίας απαιτείται ομοφωνία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει χαρτιά ο Ερντογάν: Προσκλητήριο και προς Τούρκους

Το νέο προσχέδιο που παρουσίασαν χθες οι Βρετανοί ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με εκείνο που εμφάνισαν την Τετάρτη. Στο δεύτερο προσχέδιο χρησιμοποιείται η φράση «το Σ.Α. καταδικάζει..», αναφερόμενο στις ανακοινώσεις που έγιναν για τα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου, χωρίς όμως για μια ακόμη φορά να κατονομάζει αυτούς που τις έκαναν, δηλαδή την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Η Λευκωσία και οι χώρες που έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία ζητούν να υπάρχει αναφορά σε «παραβίαση» των προηγούμενων ψηφισμάτων του για τα Βαρώσια. Η έκφραση που χρησιμοποιεί το τελευταίο βρετανικό προσχέδιο αναφέρει πως «το Σ.Α. εκφράζει βαθιά λύπη σε σχέση με μονομερείς δραστηριότητες οι οποίες είναι αντίθετες με τα προηγούμενα ψηφίσματα και ανακοινώσεις του».

Στο πρώτο προσχέδιο, επί του οποίου υπήρξε έντονη αντίδραση, οι Βρετανοί επιχείρησαν να περάσουν ένα κείμενο το οποίο εμφανώς απέφευγε να καταγράψει είτε τις ενέργειες των Τούρκων είτε για παραβιάσεις των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αξιοσημείωτο ότι η Βρετανία προσπάθησε την Τετάρτη να εγκριθεί το πρώτο κείμενο δήλωσης χωρίς να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις. 

Κατά τη συζήτηση που είχε προηγηθεί στην παρουσία και της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις και σε σχέση με το Βαρώσι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα έντονες τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας, της Κίνας και Ινδίας.  

Κατά τη συζήτηση για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Κυπριακό τα περισσότερα μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την υποστήριξη στη βάση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ιδιαίτερα θερμή σ’ αυτό τη Ρωσία. Η τοποθέτησή τους ενισχύει όλα τα μόνιμα μέλη που αντέδρασαν σε νέα ορολογία που συμπεριέλαβε στο τέταρτο άρθρο του προοιμίου του σχεδίου ψηφίσματος η Βρετανία, σε σχέση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων 4 μονίμων μελών η Βρετανία έστειλε το σχέδιο ψηφίσματος σε όλα τα μέλη.

Βαθιά ανήσυχος ο Αντόνιο Γκουτέρες 

Βαθιά ανήσυχος είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε σχέση με το Βαρώσι μετά τις ανακοινώσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Με ανακοίνωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του, Φερχάν Χακ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δηλώνει «βαθιά ανήσυχος για τις ανακοινώσεις της 20ής Ιουλίου από τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία σχετικά με περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων». Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι έχει επανειλημμένα καλέσει όλα τα μέρη να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες, οι οποίες προκαλούν εντάσεις και πιθανόν να υποσκάψουν τις συνεχείς προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, προς την κατεύθυνση μιας διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος. «Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.», προσθέτει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ, τονίζοντας ότι ο κ. Γκουτέρες «καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από οποιεσδήποτε μη υποβοηθητικές ενέργειες και να εμπλακούν σε διάλογο για να φέρουν ειρήνη και ευημερία στο νησί, μέσω μιας συνολικής διευθέτησης».

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνεχίζει τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες το απόγευμα είχε μια ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Αντικείμενο συζήτησης Χριστοδουλίδη-Μπορέλ τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από πλευράς ΕΕ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκου Δένδια με τον Ζ. Μπορέλ. Αλλά και επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Δένδια. 

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ACTIVE σημείωσε πως οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και αριθμού κρατών έχουν τη δική τους σημασία, υπογραμμίζοντας πως ζητούμενο είναι το πώς μετουσιώνονται σε πράξεις.

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα