"Βράζουν" οι μισθοφόροι του Ερντογάν στη Λιβύη: Οι Τούρκοι τούς έχουν απλήρωτους

Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021

Προειδοποιήσεις πανταχόθεν καταφτάνουν τις τελευταίες ώρες σχετικά με έναν αυξανόμενο εκνευρισμό που έχει αρχίσει να καταλαμβάνει τους μισθοφόρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δραστηριοποιούνται ακόμα στα περίχωρα της Λιβύης. Σύμφωνα με την πληροφόρηση από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και το Libya Review, έχει αναφερθεί εκτεταμένη καθυστέρηση στην καταβολή του συμφωνηθέντος μισθού τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι μισθοί επεστράφησαν χωρίς αιτιολόγηση, ή εκλάπησαν.

Ένας από τους μισθοφόρους που προέρχονται από τα πεδία μαχών της Συρίας, σε πολλά μηνύματα σε μια ομάδα WhatsApp, μετέφερε την κατάσταση δυσαρέσκειας και οργής μεταξύ των μισθοφόρων στα στρατόπεδα της Τρίπολης, "η κατάσταση είναι πολύ θανατηφόρα στο στρατόπεδο Γιαρμούκ στην Τρίπολη και το κλίμα είναι εκρηκτικό και στα πρόθυρα εξέγερσης. Το Τα συριακά στοιχεία περιμένουν τους μη καταβληθέντες εδώ και πάνω από έξι μήνες μισθούς τους", είπε.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι μισθοφόροι στο στρατόπεδο Γιαρμούκ είναι δυσαρεστημένοι με τους ηγέτες τους "που έκλεψαν και σκοπεύουν ακόμη να λεηλατήσουν τους μισθούς", προειδοποιώντας ότι οι συριακές ομάδες θα επαναστατήσουν και δεν θα υπακούσουν σε περίπτωση που υπάρχουν θέματα με τους μισθούς τους.

"Σας συμβουλεύω να μην αφήσετε τη Συρία για τη Λιβύη τώρα... Μην πάτε, η κατάσταση είναι τραγική. Βρισκόμαστε στη Λιβύη για επτά μήνες και δεν έχουμε λάβει μισθούς παρά τη συμφωνία να ταξιδέψουμε στη Λιβύη για 7.000 τουρκικές λίρες", είπε. Εκτός από αυτά προσέθεσε ότι ξαφνικά ενημερώθηκε ότι οι ηγέτες των συριακών φατριών στη δυτική Λιβύη του είπαν ότι ο μισθός μειώθηκε σε 600 τουρκικές λίρες.

Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την κατάσταση δυσαρέσκειας μεταξύ των μισθοφόρων στην Τρίπολη.

 

Το SOHR επικαλούμενο τις πηγές του, ανέφερε ότι οι μισθοφόροι της Τουρκίας είναι "θυμωμένοι αφού οι ηγέτες της παράταξής τους μείωσαν και καθυστέρησαν να καταβάλουν τους μισθούς των τελευταίων τεσσάρων μηνών". Δεκάδες μαχητές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης στην Τρίπολη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των μισθών τους και κατηγορώντας τους ηγέτες της ομάδας τους ότι τους έκλεψαν, πέραν του ότι τους αρνούνται οποιαδήποτε άδεια.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για απέλαση μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, η απομάκρυνση των εν λόγω στοιχείων παραμένει στα χαρτιά. Το SOHR ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 7.000 Σύροι μισθοφόροι στη δυτική Λιβύη, ενώ πρόσφατα είχε αναφερθεί ότι υπάρχουν 350 ανήλικοι μαχητές στις δυνάμεις του Ερντογάν.

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα