Διάλογο για το Αιγαίο ζητεί ο Ταγίπ Ερντογάν

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

«Υπερβολική, επιθετική και επεκτατική» χαρακτήρισε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουνάλ Τσεβίκοζ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διμερή διάλογο «για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο» ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του που πραγματοποίησε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως είναι προς το συμφέρον όλων η συνέχιση της ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: «Εύχομαι οι διαφορές να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ομως είναι απαραίτητο να σταματήσει η νοοτροπία που αγνοεί την ύπαρξη της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο». O κ. Ερντογάν ανέφερε πως «με τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν μέσω του διμερoύς διαλόγου». Για το Κυπριακό ο κ. Ερντογάν υποστήριξε τη θεωρία των δύο κρατών, ενώ για το προσφυγικό ζήτημα ξεκαθάρισε πως η Τουρκία «δεν έχει ούτε τη δυνατότητα ούτε την ανοχή να δεχθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα».

 

Εν τω μεταξύ, «υπερβολική, επιθετική και επεκτατική» χαρακτηρίζει τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουνάλ Τσεβίκοζ, ο οποίος είναι και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Κarar TV o κ. Τσεβίκοζ δήλωσε πως «η έννοια της “Γαλάζιας Πατρίδας” είναι μια ρητορική που βοήθησε την κυβέρνηση του AKP να στρατιωτικοποιήσει και να κάνει πιο επιθετική την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Είναι μια έννοια που επεκτείνεται πιο πέρα από τα υπαρκτά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και προβλέπει την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μεγαλύτερη έκταση. Αν την περιοχή που ονομάζεται “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία φτάνει μέχρι και τα 200 μίλια απόσταση, τη θεωρείτε ως περιοχή κυριαρχίας σας, τότε δημιουργείτε την εντύπωση της επιθετικής και επεκτατικής χώρας».

Αμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα αναφέροντας πως «αν το CHP θέλει να δει ποιος ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική, να δει την Ελλάδα που από απόσταση 600 χιλιομέτρων από τα δικά της εδάφη έρχεται και επιδεικνύει επιθετική στάση ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Οπως κάνουμε σε κάθε σπιθαμή των εδαφών μας υποστηρίζοντας την εθνική στάση του προέδρου μας, έτσι θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους κάθε σημείο της “Γαλάζιας Πατρίδας” και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας».

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα