Βάζει όρους και για τον νέο απεσταλμένο του ΓΓ ο Τατάρ

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος δεν θα δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλει η τουρκική πλευρά, προκειμένου η συζήτηση να φύγει από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και να πάει στη «λύση δύο κρατών». Ο Ερσίν Τατάρ εμμένει στις ενστάσεις που είχε καταθέσει και στη Γενεύη τον Απρίλη, γεγονός που περιορίζει τους χειρισμούς του Γενικού Γραμματέα ως προς τον διορισμό νέου αντιπροσώπου στο Κυπριακό. 

Η συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο. Τη Δευτέρα ο ΓΓ θα έχει γεύμα εργασίας με τους δύο ηγέτες. Όπως φάνηκε και στη συνάντηση με Γκουτέρες – Αναστασιάδη στόχος του ΓΓ ΟΗΕ είναι να προχωρήσει στον διορισμό ενός νέου απεσταλμένου για το Κυπριακό. Με τον διορισμό να προκύπτει είτε μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας (όπως ήταν ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε) είτε απευθείας από τον ΓΓ (όπως ήταν η περίπτωση της Τζέιν Χολ Λουτ). 

Η Λευκωσία ήταν σίγουρη πως η πρώτη επιλογή ήταν δύσκολη να περάσει λόγω των ενστάσεων της τουρκικής πλευράς, που διαφωνούσε με διορισμό από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως ο απεσταλμένος θα ήταν υποχρεωμένος να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Μια επιλογή απευθείας από τον ΓΓ ΟΗΕ θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και ένα πιο ανοικτό διάλογο. Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ (πηγή ΓΤΠ), σπεύδει και σ’ αυτή την περίπτωση να βάλει συγκεκριμένους όρους, απαιτώντας τη μη συζήτηση της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Θεωρώντας ως δεδομένο τον διορισμό από μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε: «Ο Γενικός Γραμματέας θα διορίσει ξανά αντιπρόσωπο, είχαμε και εμείς διάφορες απόψεις και στο θέμα του διορισμού. Μπορεί προσωπικά να διορίσει, όμως είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι με έναν ειδικό αντιπρόσωπο τον οποίο θα διορίσει για συνομιλίες δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όμως, προσωπικά μπορεί να διορίσει. Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να απαλλαχτεί από εκείνες τις απόψεις που περιέχουν τις παραμέτρους της δικοινοτικής ομοσπονδίας, που ήρθε στην ημερήσια διάταξη κατά τη δεκαετία του 1960. Δε υπάρχει κοινό έδαφος. Πλέον υπάρχει μια νέα πολιτική στην Κύπρο».

Στις δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την εκτίμηση ότι συνεχίζει να μην υπάρχει κοινό έδαφος κάτι που αντιλαμβάνεται και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Οι τοποθετήσεις Τατάρ και οι όροι της τουρκικής πλευράς δείχνουν ότι οι πιθανότητες για άρση του αδιεξόδου είναι μειωμένες. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό Haber Global (πηγή ΓΤΠ) από τη Νέα Υόρκη και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ε. Τατάρ επανέλαβε ότι «δεν τίθεται πλέον θέμα να κάνουμε βήμα πίσω από την πολιτική δύο χωριστών, κυρίαρχων, ίσων κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα και όχι μια εταιρική σχέση σε ένα ομοσπονδιακό κράτος». Ερωτηθείς για τις νέες προτάσεις που θα θέσει η ε/κ πλευρά, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ε/κ «προσπαθούν να μπερδέψουν τη διεθνή κοινότητα, αλλά κανείς δεν θα το αποδεχθεί».

Δεν θα διαλύσουν την «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Στον αγώνα για ανεξαρτησία, δεν θα κάνουμε κανένα βήμα που θα ακυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και θα βλάψει τη στάση μας», είπε. Ανέφερε επίσης ότι όταν βλέπουν τις πραγματικότητες στην Κύπρο, «διαπιστώνουμε ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι εφικτή η επιστροφή στο 1960 ή ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός».

Λυπάται για το θέμα του Ελπιδοφόρου 

Λύπη για τις αντιδράσεις από ελληνικής και ε/κ πλευράς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», εξέφρασε ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι «ενέργειες με πολιτικό κίνητρο δείχνουν το επίπεδο του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας της ελληνικής και της ε/κ πλευράς».  Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρονται δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη όπου λέει πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ήταν καλεσμένος στα εγκαίνια από τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως και πολλοί διεθνείς ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ενώ θα έπρεπε να χειροκροτηθεί από πλευράς διεθνούς ειρήνης η παρουσία εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων μονοθεϊστικών θρησκειών στον κόσμο σε αυτή την τελετή, προσθέτει ο κ. Τατάρ, είναι ενδεικτική για τη στάση του «δίδυμου Ελλήνων – Ε/κ» η ενέργειά τους να ακυρώσουν τις συναντήσεις τους με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

«Σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια για μια συμφωνία στην Κύπρο, είναι φανερό ότι τέτοιες συμπεριφορές, που θα εμβαθύνουν τη δυσπιστία μεταξύ των δύο λαών, θα βλάψουν αυτές τις προσπάθειες» πρόσθεσε. Ο Ερσίν Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να εξαγάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Διαμαρτύρεται γιατί την είπε επίσημη…

Σε μια άλλη ανακοίνωση του «προεδρικού» αναφέρεται ότι ο Τ/κ ηγέτης υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποκαλώντας επίσημη την τριμερή συνάντηση στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ είναι ένα ανεπίσημο γεύμα, προσπαθεί να «διαστρεβλώσει» την προσπάθεια που γίνεται και αυτό «είναι μάταιο».

Επαναλαμβάνει δε ότι χωρίς να γίνεται αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους της τ/κ πλευράς, χωρίς να επιβεβαιωθούν αυτές οι αρχές –όπως τις λέει– εξαρχής και χωρίς να δημιουργηθεί το απαραίτητο έδαφος, «είναι φανερό ότι δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Καλούμε την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει αυτές τις παραπλανητικές και χειριστικές συμπεριφορές».

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα