Κυπριακό: Προς αναζήτηση κοινού εδάφους

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Mε βάση τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, μετά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση, υπό μορφή δείπνου (από τη 1:15 έως τις 3:30 το απόγευμα, τοπική ώρα), στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, το σκηνικό στο Κυπριακό φαίνεται ότι παραμένει το ίδιο και το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Τζέιν Χολ Λουτ θα συνεχίσει να επιδιώκει την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη του διαλόγου, καθώς και για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Ήταν μια δημιουργική συνάντηση» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας όμως ότι «οι διαφορές κατεγράφησαν».

 
 
 Από την πλευρά του, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στις γνωστές θέσεις του, ενώ όταν ρωτήθηκε «πότε θα είναι το επόμενο βήμα;» είπε ότι «το Κυπριακό πρόβλημα είναι για χρόνια», επαναλαμβάνοντας τα αιτήματά του περί «δύο κρατών» και «κυριαρχικής ισότητας».
 

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση. Βεβαίως, οι διαφορές καταγράφηκαν. Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την εντολή του ΓΓ, με βάση τα ψηφίσματα, και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου.

Λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να λεχθούν, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία».

 Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «ο ΓΓ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου (special envoy), προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου. Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί αύριο (σήμερα) από τα Ηνωμένα Έθνη, από το Γραφείο του ΓΓ, ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές». Ερωτηθείς αν ο ΓΓ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο, σε σχέση με τον διορισμό του ειδικού απεσταλμένου, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. Επίσης, στην ερώτηση αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση του με τον ΓΓ και τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος είπε «όχι προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει (κάτι τέτοιο)».

Τέλος, ερωτηθείς πώς υποδέχθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο κ. Τατάρ την πρότασή του για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ο ΓΓ δεν είναι για να σχολιάζει θετικά ή αρνητικά. Εκείνο που συγκρατεί είναι οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά. Ο κ. Τατάρ διατηρεί τις δικές του θέσεις και συνεπώς, σε ώτα μη ακουόντων».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι Αναστασιάδης και Τατάρ παρουσίασαν τις θέσεις τους και εξέφρασαν προθυμία να συνεργαστούν με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Τζέιν Χολ Λουτ ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναζήτησης «κοινού εδάφους» και για ΜΟΕ. Με αυτή την «εξέλιξη», αποφεύχθηκε επισημοποίηση του αδιεξόδου.

Στο γεύμα παρακάθισαν μόνο οι Γκουτέρες, Αναστασιάδης και Τατάρ, αλλά είχαν μεταβεί στο κτήριο του ΟΗΕ και οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών. Λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς, δεν θα διοριστεί τελικά ειδικός σύμβουλος, που θα είχε ρόλο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ένας προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με την κ. Λουτ. Κατά συνέπεια, η τουρκική πλευρά, με περισσότερη «άνεση», θα επιμένει να προωθεί ζητήματα που είναι εκτός του συμφωνημένου πλαισίου της λύσης.   

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη και Τατάρ πριν από το γεύμα 

Κατά την είσοδό του στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, για να παρακαθίσει στο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο αν είναι ανοικτός σε μια λύση δύο κρατών, απάντησε ως εξής: «Όχι. Ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όλων των ψηφισμάτων».

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης εισερχόμενος στο κτήριο και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε ότι «έχουμε το κράτος μας στην Κύπρο. Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη». Στην επισήμανση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε τη λύση δύο κρατών, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η Δημοκρατία, που την λένε “Κυπριακή”, έχει μετατραπεί σε εκείνη την πλευρά ένα ελληνοκυπριακό κράτος. Γι’ αυτό, στον βορρά της Κύπρου υπάρχει το κράτος της τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου, που, είναι το κράτος των Τουρκοκυπρίων για 60 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, σίγουρα κάποιος δεν εγκαταλείπει το κράτος του».

Εν τω μεταξύ, αποχαιρετιστήριες συναντήσεις με την Τζέιν Χολ Λουτ είχαν οι Αναστασιάδης και Ταταρ, το Σάββατο και την Κυριακή, αντίστοιχα.

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα