Εμπλοκή στον διορισμό απεσταλμένου - Παρασκηνιακές κινήσεις

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021

Εμπλοκή φαίνεται ότι υπήρξε στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου στο Κυπριακό από μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και διεξήχθησαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Οι αρχικές εκτιμήσεις, όπως προέκυψαν και από τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ήθελαν τον ΓΓ του ΟΗΕ να ανακοινώνει στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τον προσωπικό του απεσταλμένο στο Κυπριακό. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και σίγουρα δεν είναι άσχετο με τις πιέσεις και τους όρους που βάζει η τουρκική πλευρά. 

Μια τουρκική πλευρά που θέλει όλα τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό να είναι στη λογική των «δύο κρατών». Ο Ερσίν Τατάρ ευθύς μετά το γεύμα με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Γενικό Γραμματέα φρόντισε να αποψιλώσει τις όποιες προοπτικές πήγαν να δημιουργηθούν. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η τουρκική πλευρά δεν περιορίζει τις απαιτήσεις της για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας μόνο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Θέλει, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, και ο διάλογος που θα επιδιωχθεί για προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να είναι επίσης στη λογική των «δύο κρατών». Όπως είπε, «η "ΤΔΒΚ" θα παρέχει στήριξη στις εργασίες που γίνονται για να ενισχυθούν περαιτέρω οι 12 Τεχνικές Επιτροπές, ως δύο "κράτη" που ζουν στο ίδιο νησί και να αυξηθεί η ευημερία των "λαών"».

Επίσης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απαίτησε και στη Νέα Υόρκη, όπως έπραξε και στη Γενεύη τον περασμένο Απρίλη, όπως ο Γενικός Γραμματέας απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ζητήσει αλλαγή της βάσης λύσης.

Με αυτά τα δεδομένα ο ρόλος του νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Associated Press, πριν το τέλος του χρόνου δεν αναμένεται να διαφανούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα