Τουρκικές ιαχές στη Μεσόγειο - Παράνομη τουρκική NAVTEX

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021

Κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας ως επίκεντρο την κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα, ενόψει της επανέναρξης των ερευνητικών δραστηριοτήτων στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο αναφέρουν ότι η νέα επιθετική διάθεση της Τουρκίας δεν είναι άσχετη και με την πρόσφατη υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας στο Παρίσι μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

 

Η τουρκική Κυβέρνηση έχει ενοχληθεί σφόδρα όχι μόνο για την παροχή σύγχρονων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα που αφορούν στις γαλλικές φρεγάτες Belharra, με τις οποίες -σύμφωνα με τους αναλυτές- αλλάζουν οι ισορροπίες, αλλά και με το περιεχόμενο της συμφωνίας η οποία προνοεί παροχή βοήθειας της μίας χώρας προς την άλλη σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκτός ΟΗΕ θέλει το Κυπριακό η Άγκυρα-Κινήσεις απεμπλοκής

Στο πλαίσιο αυτό και εν αναμονή της άφιξης του σκάφους Nautical Geo για εργασίες στο πλαίσιο της χάραξης της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med, η τουρκική Κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση NAVTEX, αμφισβητώντας την περιοχή των ερευνών.

Την ίδια ώρα, η τουρκική Κυβέρνηση επιχειρεί να αμφισβητήσει και τις περιοχές στις οποίες από τον Νοέμβριο θα επαναρχίσουν οι ερευνητικές δραστηριότητες των εταιρειών στα οικόπεδα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει με τη δημιουργία έντασης να επαναφέρει την πρόταση Ερντογάν για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. 

Οι τουρκικές ενέργειες συνοδεύτηκαν και από εμπρηστικές δηλώσεις από εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Όπως ισχυρίστηκε, από τις αρχές του 2021, η Ελλάδα διέπραξε 1.989 παραβιάσεις εναντίον του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα, ενώ όσον αφορά στην Κύπρο τόνισε ότι θα συνεχίσει η Τουρκία να είναι εγγυήτρια δύναμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.  

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα γίνει ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε άλλα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη συνάντηση της Νέας Υόρκης, και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των νέων τουρκικών προκλήσεων και απειλών.

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα