Παιχνίδια κυριαρχίας στην ΑΟΖ - Οι τουρκικές επιδιώξεις

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021

Ο τουρκικός Τύπος πανηγυρίζει γιατί πλοίο του πολεμικού ναυτικού κατάφερε να απομακρύνει το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo από την «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Οι τουρκικές ενέργειες σε βάρος του ερευνητικού σκάφους αποτελούν μια ακόμα κίνηση της Άγκυρας στο παιχνίδι κυριαρχίας της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία εμφανώς εκμεταλλεύεται την κυπριακή αδυναμία στη θάλασσα. 

Οι πανηγυρισμοί της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ (πηγή ΓΤΠ) αποτελούν ένα δείγμα του κλίματος που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε ολόκληρη την περιοχή. Ένα κλίμα έντασης μέσα από το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να «οριοθετήσει» τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας. Η Χουριέτ έγραψε χθες πως το τουρκικό πολεμικό πλοίο κάνοντας μανούβρες απέκλεισε το Nautical Geo και το ανάγκασε να αποχωρήσει από την «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

 

Σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές της εφημερίδας, αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν υπήρξε φυσική επαφή ανάμεσα στα πλοία, σημειώνοντας ότι με τις κατάλληλες μανούβρες κατάφεραν να απομακρύνουν το ερευνητικό πλοίο, που εργαζόταν εκ μέρους της «ελληνοκυπριακής πλευράς» [Κυπριακή Δημοκρατία]. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τατάρ στηρίζει την Τουρκία για την παρενόχληση του Nautical Geo

«Η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι χώρες με τις οποίες συνεργάζονται πρέπει πια να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να εισέρχονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας χωρίς άδεια. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση στο εν λόγω θέμα», ισχυρίστηκε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με την πολιτική ηγεσία της χώρας η οποία δεν αποφεύγει τις απειλές σε βάρος της Κύπρου αλλά και των άλλων χωρών της περιοχής. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου (πηγή Μιλέτ/ΓΤΠ) υποστήριξε πως η Τουρκία δίνει πάντα προτεραιότητα στη διπλωματία, σε ερώτηση σχετικά με τα μονομερή και προκλητικά βήματα της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου» στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος και τα εξής: «Όμως, όταν η διπλωματία εξαντλείται, τότε κατεβαίνουμε στο πεδίο της μάχης. Ο σκοπός μας όταν κατεβαίνουμε στο πεδίο της μάχης είναι για να επιστρέψουν όλοι πίσω στη διπλωματία».

Σημειώνοντας ότι ο λόγος των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο προηγουμένως ήταν οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής πλευράς», ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε: «Οι προσπάθειες με το χάρτη της Σεβίλλης ήταν για να φυλακίσουν την Τουρκία σε μια μικρή περιοχή».

Αναφέροντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας συζήτησης, όπου οι χώρες της Μεσογείου θα συναντηθούν και θα συζητήσουν πώς θα διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή για όλους σε μια φόρμουλα win-win, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε τα εξής:

«Όμως, ταυτόχρονα, η κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τη δική της υφαλοκρηπίδα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη της, τα χωρικά της ύδατα, το λέω αυτό για τις θάλασσες της. Δυστυχώς, τελευταίως, υπήρξαν κάποιες προκλητικές ενέργειες από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πλοία προσπαθούν να εισέλθουν στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Ο στρατός μας, ο στόλος μας, δικαίως, προειδοποιεί πρώτα και αργότερα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νέα γεώτρηση τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και αργότερα. Ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, εάν θυμάμαι σωστά. Αυτό ήταν ένα προκλητικό βήμα».

Μέσα από τις συγκεκριμένες ενέργειες η Τουρκία θέλει να αναδείξει τον εαυτό της ως «κυρίαρχη δύναμη» στην Ανατολική Μεσόγειο. Και προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και την πολεμική της μηχανή. Ενέργεια η οποία βεβαίως έχει να κάνει και με τις σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάζει η Κύπρος στο να προστατεύσει τις θαλάσσιες της ζώνες. 

Για τον Ερσίν Τατάρ όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν μια ομπρέλα προστασίας που του επιτρέπει να σηκώνει ανάστημα και να απειλεί με τη σειρά του. Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη “η τουρκική πλευρά έδειξε πόσο σοβαρή είναι σε αυτά τα θέματα”. Υποστήριξε ότι “η στάση της ε/κ πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν είναι σωστή”, προσθέτοντας ότι “τέτοιες εργασίες είναι επικίνδυνες χωρίς συμφωνία στην Κύπρο”.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι “η ε/κ διοίκηση συμπεριφέρθηκε ωσάν η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία να ανήκει μόνο στον εαυτό της και πραγματοποίησε δραστηριότητες αγνοώντας τον τ/κ λαό” και πως “αυτό ήταν μια μεγάλη αδικία”. Ανέφερε, επίσης, πως “αν και δεν υπάρχει συμφωνία στην Κύπρο, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί εδώ”.

Στην Αττάλεια βρίσκεται το Ορούτς Ρέις

Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ (πηγή ΓΤΠ) γράφει ότι το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, το οποίο συνεχίζει τις δραστηριότητες του στη Μεσόγειο, αγκυροβόλησε στον κόλπο της Αττάλειας πριν από τρεις ημέρες.

Φάνηκε ότι υπήρχε ένα φορτηγό πλοίο αγκυροβολημένο κοντά στο Ορούτς Ρέις, σημειώνει η εφημερίδα. 

«Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε είδους γεωλογικές, γεωφυσικές, υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες, ιδίως εξερεύνηση φυσικών πόρων», γράφει η Γενί Σαφάκ.

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα