Κυπριακό: Εκβιασμοί εις διπλούν από Τατάρ

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021

Eις διπλούν επιχειρεί να εκβιάσει ο Ερσίν Τατάρ προκειμένου να πετύχει αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας και μπλοκάρισμα των όποιων ενεργειών για φυσικό αέριο για μετά τη λύση του Κυπριακού. Απαιτώντας ουσιαστικά από την ελληνοκυπριακή πλευρά ικανοποίηση των τουρκικών όρων προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση του Κυπριακού. Ενώ το ενεργειακό πρόγραμμα θα μπει στο ψυγείο μέχρι να βρεθεί λύση, η οποία θα πρέπει –σύμφωνα με τις τουρκικές απαιτήσεις– στη λογική της κυριαρχικής ισότητας. 

O Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του στο ΤΑΚ (πηγή Γκουνές/ΓΤΠ) τόνισε πως η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας είναι πως «πρέπει οπωσδήποτε να αναμένεται λύση» του Κυπριακού για να γίνουν έρευνες σε σχέση με τον πλούτο που υπάρχει γύρω από το νησί και να πωληθεί αυτός ο πλούτος. Προειδοποίησε ότι θα απαντώνται όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται πριν τη λύση, ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» προβαίνουν σε παρόμοιες δραστηριότητες και ότι μπορεί να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή.

 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι ούτως ή άλλως θα είναι δύσκολο να βρεθούν και να πωληθούν οι πόροι φυσικού αερίου πριν την εξεύρεση λύσης. Είπε ότι η βασική αγορά είναι η δυτική Ευρώπη και υποστήριξε ότι αν υπάρξει περιεκτική λύση μπορούν οι πόροι να μεταφέρονται πιο οικονομικά μέσω Τουρκίας, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να γίνουν έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα μετά τη λύση χωρίς να υπάρχει βιασύνη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Επισημαίνοντας ότι στις συνομιλίες για ομοσπονδία δεν υπάρχει κυριαρχία, αφού αυτές οδηγούν σε ένα οικοδόμημα που η πλειοψηφία θα διοικεί τη μειοψηφία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι στην προτεινόμενη ομοσπονδία, η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ θα μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος και οι Τουρκοκύπριοι θα μετακινηθούν εκεί με «δήθεν ισότητα», κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση, θα καταργηθεί η «ΤΔΒΚ», όλα όσα έκανε μέχρι σήμερα, τα έργα της, οι «τίτλοι ιδιοκτησίας» που εξέδωσε και δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει επιστροφή. 

Στο ΤΑΚ μίλησε και ο Εργκιούν Ολγκούν, ειδικός εκπρόσωπος του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος στάθηκε στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ολγκούν υποστήριξε (πηγή ΓΤΠ) πως θα πρέπει να διοριστεί «προσωπικός απεσταλμένος» του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μπορέσει, όπως ανέφερε, να υπάρξει κοινή βάση στις συνομιλίες. Ανέφερε πως η αποστολή της ειδικής απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ έχει λήξει και θα πρέπει ο Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει σε νέο διορισμό. 

Υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, ο Ολγκούν υποστήριξε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος. «Οι επίσημες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία, μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν υπάρχει κοινό έδαφος. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει να γίνει διορισμός, για την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα σαν να υπάρχει κοινό έδαφος», πρόσθεσε.  

Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Ερσίν Τατάρ, αυτό που λέχθηκε στους Ελληνοκύπριους συνομιλητές τους ήταν πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα δεχόταν τον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για τη διεξαγωγή των επίσημων διαπραγματεύσεων που ήθελε να ξεκινήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς να βρεθεί κοινό έδαφος», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στις συναντήσεις στη Γενεύη, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν θεωρούσαν κατάλληλο τον διορισμό ενός Ειδικού Αντιπρόσωπου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό χωρίς να επιτευχθεί πρώτα κοινό έδαφος.

Αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά την κοινή βάση, ο Ολγκούν υποστήριξε ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί με το σεβασμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που απορρέουν από την ιστορία και τις συμφωνίες. Ισχυρίστηκε επίσης ότι για να υπάρξει μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να βασίζεται στα ίσα δικαιώματα και στο ίσο καθεστώς εκπροσώπησής τους, και να αναγνωρίζεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά ίσο δικαίωμα κυριαρχίας και ισότιμη διεθνής εκπροσώπηση. Πρόσθεσε ακόμη ότι μπορεί να επιτευχθεί κοινό έδαφος με το να επιβεβαιωθεί ότι το ένα από τα μέρη δεν είναι ανώτερο από το άλλο ως προς την κυριαρχία και το καθεστώς σε όλες τις πτυχές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΗΕ ΣΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 

Τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία ανέγνωσε ο ανταποκριτής του OMEGA TV Μιχάλης Ιγνατίου, κατά την τακτική (5.10.21) ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric.

«Η μη έκδοση δήλωσης από τον ΟΗΕ αμέσως μετά την άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ως αποτέλεσμα της αποχώρησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, είναι ανησυχητική. Η απόφαση δεν ήταν συμβιβασμός αλλά υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα να ενεργήσει σύμφωνα με τους όρους εντολής του. Έχετε κάποιο σχόλιο;»

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για να προωθήσουν το Κυπριακό προς μια θετική κατεύθυνση.  Πρόσθεσε ότι είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, στο οποίο έχει εμπλακεί ο ΟΗΕ και θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με καλή πίστη.

Σε άλλη ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, γιατί ο Γενικός Γραμματέας άλλαξε την απόφαση του να στείλει ειδικό απεσταλμένο στην Κύπρο, ο κ. Dujarric σημείωσε ότι δεν γνωρίζει την αλλαγή στην απόφαση καθώς ο ΟΗΕ δεν ανακοίνωσε εξ αρχής ποτέ την απόφαση.

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα