Η Τουρκία προς μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021

Το υπαρκτό ανισοζύγιο δυνάμεων ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Τουρκία θέλει να εκμεταλλευθεί η Άγκυρα, προκειμένου να επιβάλει τις αξιώσεις της στην ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσει παράλληλα και σε νέα τετελεσμένα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στηριζόμενος στην ισχύ που έχει αυτή τη στιγμή το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, προαγγέλλει κινήσεις μονομερούς αναγνώρισης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. 

Η τουρκική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά πως η Κυπριακή Δημοκρατία, με ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, τρία παράκτια περιπολικά και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης, δεν είναι σε θέση να προστατέψει επαρκώς τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώντας ένα μόνο τμήμα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προσπαθεί να ελέγξει τις όποιες ενέργειες και κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

 

Οι επιθετικές κινήσεις σε βάρος του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo (ιταλικών συμφερόντων, μαλτέζικης σημαίας) είναι ένα δείγμα των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας: Επιβολή των τουρκικών όρων και απαιτήσεων με την ισχύ των όπλων. Θέτοντας δηλαδή εκβιαστικό δίλημμα σε βάρος της ΚΔ και των γειτονικών χωρών, ότι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι τουρκικοί  όροι, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενισχυτικά για την Κύπρο θα μπορούσε να λειτουργήσει η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, στο βαθμό που οι δύο χώρες θα μπορούσαν να την επεκτείνουν προκειμένου να συμπεριλάβει και την ΚΔ. Κάτι που στο παρόν στάδιο πέραν από κάποιες δημόσιες δηλώσεις δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. 

Εξάλλου, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στην εκδήλωση των Μορφιτών, ανέφερε πως «κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και κράτη, δυστυχώς καθορίζουν τις αποφάσεις τους όχι πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο, όπως προβλέπεται, αλλά με βάση τα κρατικά συμφέροντα και αυτά είναι που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ξεπεράσουμε».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί και ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, όπως κηρύχθηκε και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο, είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων. «Δηλώσαμε την υφαλοκρηπίδα μας, την καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ, την προστατεύουμε καλά», είπε.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «όσο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα».

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα