Πυρά Αγκυρας κατά των ΗΠΑ και της Ρωσίας

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021

Τους επιρρίπτει ευθύνες για πρόσφατες επιθέσεις των Κούρδων από τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άσκησε αυστηρή κριτική σε Ουάσιγκτον και Μόσχα αναφέροντας ότι δεν κράτησαν τον λόγο τους, ενώ τις προειδοποίησε ότι η Τουρκία «θα πάρει την υπόθεση στα χέρια της» και πως «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εκκαθαρίσει την περιοχή από τους τρομοκράτες, δηλαδή την YPG»

Δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση του ΤαγίπΕρντογάν ότι η υπομονή της Aγκυρας εξαντλείται σχετικά με τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, χρεώνοντας στις δύο μεγάλες δυνάμεις ευθύνες για τις πρόσφατες επιθέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG εναντίον τουρκικών στόχων.

 

«Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν ευθύνες… γιατί δεν κράτησαν τον λόγο τους» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νικαραγουανό ομόλογό του, Ντένις Μονκάδα, στην Αγκυρα. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόταν στις παράλληλες συμφωνίες που έκλεισε η Τουρκία με ΗΠΑ και Ρωσία το 2019, μετά την τρίτη διαδοχική εισβολή στρατευμάτων της στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της βόρειας Συρίας. Οι εν λόγω συμφωνίες προέβλεπαν τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης»υπό τον έλεγχο τουρκικών στρατευμάτων και την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών της YPG σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Την Κυριακή, δύο Τούρκοι αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση της YPG εναντίον τεθωρακισμένου οχήματος του τουρκικού στρατού, ενώ τη Δευτέρα τρεις οβίδες έπληξαν την παραμεθόρια τουρκική επαρχία Γκαζιαντέπ Ο ΤαγίπΕρντογάν δήλωσε ότι τα επεισόδια αυτά ήταν «η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» ενώ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης και καταδίκασε «τη διασυνοριακή επίθεση εναντίον του νατοϊκού μας συμμάχου, της Τουρκίας»

Εύσημα Μέρκελ στην Τουρκία για τον «κεντρικό ρόλο» της στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

 

Νέες προειδοποιήσεις

Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «ανειλικρινή»την τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια δήλωση, λέγοντας ότι καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά των συμμάχων τους, οι οποίες προέρχονται από τη Συρία. Αλλά ποιος δίνει τα όπλα (στους Κούρδους); Ποιος εκπαιδεύει τους τρομοκράτες;» τόνισε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε, δε, Ουάσιγκτον και Μόσχα ότι η Τουρκία «θα πάρει την υπόθεση στα χέρια της»και πως «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εκκαθαρίσει την περιοχή από τους τρομοκράτες, δηλαδή την YPG».

Μεγαλύτερη ανταπόκριση φαίνεται να βρίσκει, για άλλη μία φορά, η Τουρκία από την Αγκελα Μέρκελ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην Ιερουσαλήμ, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, η κ. Μέρκελ δήλωσε: «Δεν μπορεί να αγνοεί κανείς την Τουρκία. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και παίζει κεντρικό ρόλο σχετικά με την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη» Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας αναγνώρισε ότι «η Τουρκία έχει μεγάλες φιλοδοξίες και υπάρχουν πολλές απογοητεύσεις στις σχέσεις μας, και σε κρίσιμα ζητήματα» Εσπευσε όμως να υπερασπιστεί την πολιτική της έναντι της Αγκυρας υποστηρίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική είναι αναγκαστικά ένα κράμα αξιών και συμφερόντων και πως «το κρίσιμο ζήτημα είναι να βρει κανείς τη σωστή ισορροπία μεταξύ τους».

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα