Η Ρωσία απαιτεί πιο ενεργό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

Πιο ενεργό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό επιδιώκει η Ρωσία, η οποία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η Μόσχα θεωρεί πως ένας πιο ενεργός ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, θα μπορεί να λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα και για τη διατήρηση της διαδικασίας εντός του πλαισίου που καθορίζουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. 

Η Ρωσία αποτελεί, διαχρονικά, έναν ισχυρό πυλώνα στήριξης των θέσεων της Λευκωσίας εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γι’ αυτό και ενέργειες που στόχο έχουν να διασφαλιστεί ένας πιο ενεργός ρόλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο Κυπριακό, ικανοποιούν πλήρως την κυπριακή Κυβέρνηση. Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες όπου Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία προσπαθούν να σπρώξουν το Κυπριακό όσο πιο μακριά από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Με τελευταίο παράδειγμα τις προσπάθειες διορισμού ενός νέου απεσταλμένου στο Κυπριακό, όπου η τουρκική πλευρά ξεκαθάρισε πως δεν θέλει εμπλοκή του ΣΑ ΟΗΕ. 

 

Οι εξελίξεις αυτές στο Κυπριακό καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπως διαμορφώνεται μέσα από τις ενέργειες της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο ων συνομιλιών που είχαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου. Αυτό ήταν το τρίτο ταξίδι του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Σεργκέι Λαβρόφ και η πέμπτη φορά που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται επισήμως. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ένα από αιτήματα που είχε να θέσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης προς τον Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν όπως «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ» και ζήτησε τη συμβολή του Ρώσου ΥΠΕΞ προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η Κύπρος αισθάνεται εκτίμηση για τη διαχρονική στάση που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία, ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ξεκάθαρη τοποθέτηση για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων του 1960, αλλά και τη σαφή προσέγγιση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, που δεν μπορεί να εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν επίσης τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε σχέση με την ΑΟΖ είπε ότι οι συνεχιζόμενες προκλητικές, παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου, λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε επίσης ότι μέσα από την ανασκόπηση και αξιολόγηση των διμερών σχέσεων, προκύπτει ξεκάθαρα ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Λαβρόφ για τις προοπτικές ανάπτυξης τους σε συγκεκριμένους τομείς και σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, πάντα προς όφελος των λαών των δύο χωρών.

Υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρίσκονταν οι τρόποι υλοποίησης των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και άλλων υπουργείων. Απευθυνόμενος στον Ν. Χριστοδουλίδη του ανέφερε πως η ρωσική πλευρά «εκτιμά της απόψεις σας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής στο σύνολό της». 

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα