Η Πολωνία προειδοποιεί για «ένοπλες» απόπειρες στα σύνορα- Η Γερμανία καλεί σε δράση την ΕΕ

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021

Η Πολωνία ενίσχυσε τη Δευτέρα την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Λευκορωσία για να αποκρούσει εκατοντάδες μετανάστες, σε μια δραματική κλιμάκωση της έντασης με τη Λευκορωσία, της οποίας τη στάση χαρακτήρισε εχθρική δραστηριότητα.

Η Πολωνία, μαζί με τη Λιθουανία και τη Λετονία, αντιμετωπίζουν χιλιάδες απόπειρες διέλευσης των συνόρων από τον Αύγουστο. Πρόκειται για αυτό που έχει ονομαστεί «υβριδικός πόλεμος» του Αλεξάντερ Λουκασένκο με στόχο την ΕΕ.

Η Πολωνία και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει μια νέα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη ως αντίποινα  για την κριτική τους για τη βάναυση καταστολή της αντιπολίτευσης από τον Λουκασένκο.  

Οι μετανάστες πετούν στο Μινσκ από τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια φέρεται να βοηθούνται από τις αρχές της Λευκορωσίας να φτάσουν στα σύνορα με την ΕΕ. Οι προσπάθειες της ΕΕ να περιορίσει αυτές τις πτήσεις δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η κατάσταση «βράζει» εδώ και μήνες και επιδεινώθηκε τη Δευτέρα όταν οι αρχές της Λευκορωσίας συνόδευσαν περίπου 1.000 άτομα στα πολωνικά σύνορα. Ως απάντηση, η πολωνική κυβέρνηση συγκάλεσε χθες έκτακτη συνάντηση και ανέπτυξε 12.000 στρατιώτες στην περιοχή.

Η Πολωνία υποστηρίζει ότι απώθησε τις προσπάθειες μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας ότι χιλιάδες άλλοι βρίσκονταν καθ' οδόν. Προειδοποίησε μάλιστα για «ένοπλη» κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Έχοντας έτσι εμποδίσει εκατοντάδες να εισέλθουν στη χώρα, ο εκπρόσωπος της Πολωνικής κυβέρνησης  Πιότρ Μούλερ είπε ότι άλλοι 3.000 έως 4.000 μετανάστες συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα. «Αναμένουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια κλιμάκωση αυτού του τύπου δράσης στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, η οποία θα είναι ένοπλης φύσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μεγαλύτερη μαζική απόπειρα διέλευσης των πολωνικών συνόρων μόλις ξεκίνησε», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργού ειδικών υπηρεσιών της Πολωνίας, Stanisław Żaryn.

Ο Pawel Soloch, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι «τις επόμενες ώρες οι επιθέσεις στα σύνορά μας θα ανανεωθούν από ομάδες πολλών εκατοντάδων ατόμων».

«Η πολωνική συνοριοφυλακή έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι απωθεί χιλιάδες μετανάστες προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Οι πρόσφυγες επιχείρησαν αυτό το βήμα απόγνωσης λόγω της αδιαφορίας και της απάνθρωπης στάσης των πολωνικών αρχών», δήλωσαν από την πλευρά τους εκπρόσωποι της συνοριακής υπηρεσίας της Λευκορωσίας στο κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Στο μεταξύ η Γερμανία κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να «λάβουν δράση» για να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη κρίση. «Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να το χειριστούν μόνες τους», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

«Πρέπει να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα. Αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα τους κάνω έκκληση να αναλάβουν δράση», είπε.

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα