Ο Ερντογάν "επιστρατεύει" Μέρκελ-Ντράγκι απέναντι σε Ελλάδα και Ευρωπαίους, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας και Τουρκίας-ΕΕ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς την ευχαρίστησε για τη συμβολή της στη θετική ατμόσφαιρα, δήλωσε την Τρίτη η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Ερντογάν τόνισε στη Μέρκελ πως πιστεύει ότι η καλή προσωπική μεταξύ τους σχέση, μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας για τη χώρα του, στον διάλογο με την ΕΕ.

Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία του για μια θετική ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής και ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θέλει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, κάτι που δείχνει με αποφασιστικό τρόπο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είπε επίσης στη Μέρκελ ότι πρέπει να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διατηρήσει τον διάλογο σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι τα θέματα της απελευθέρωσης των βίζα, της ανανέωσης της τελωνειακής ένωσης και του ανοίγματος νέων κεφαλαίων πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ του 2016.

Επικοινωνία με Ντράγκι

"Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν", αναφέρεται σε ανακοίνωση από την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης.

"Η συνομιλία επικεντρώθηκε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη, όπως και στις παγκόσμιες προκλήσεις και στις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας του G20. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις με πολυμερές επίπεδο και εκφράσθηκε ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία", υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης.

Πέτρος Κράνιας

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα