ΕΕ: Διαπιστώνει «με λύπη ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021
 

Επικριτικά είναι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Τουρκία.

«Το Συμβούλιο σημειώνει με λύπη ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλαμβάνει τα προηγούμενα συμπεράσματα που έλεγαν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει καμία σκέψη για άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα.

Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να δεσμευτεί για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική προσφυγή σε διεθνούς Οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ζητά λύση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια.

Στα συμπεράσματα καταγράφονται επίσης οι έντονες και σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι η Τουρκία διολισθαίνει σε θέματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου, αλλά και της διαρκούς έλλειψης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Έντονες είναι και ανησυχίες «για τη λειτουργία της αγοράς καθώς οι παρεμβάσεις και οι αδυναμίες συντονισμού έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και αυξάνουν τη φτώχεια», γιαυτο και ζητείται η ανεξαρτησία σημαντικών θεσμών, όπως της Κεντρικής Τράπεζας.

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα