Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, διαμηνύει η Μόσχα

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022

Αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε «παραχώρηση» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στην Γενεύη για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, είναι η Μόσχα, εκφράζοντας μάλιστα την απογοήτευσή της για τις «ενδείξεις» που έχει από την Ουάσιγκτον εν όψει των συνομιλιών.

«Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση. Αυτό αποκλείεται τελείως» δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε απογοητευμένοι από τις ενδείξεις που έχουμε τις τελευταίες ημέρες από την Ουάσιγκτον, αλλά και από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

 

Εκπρόσωποι της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα συναντηθούν απόψε στη Γενεύη πριν από κρίσιμη σύνοδο που προγραμματίζεται για αύριο Δευτέρα για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, στο πλαίσιο οξυμένων εντάσεων. Μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, θα ακολουθήσει η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.

Η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με τη γειτονική Ουκρανία για μια ενδεχόμενη εισβολή, κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα.

Οι συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Γενεύη οργανώθηκαν μετά την αξίωση από την Ρωσία να της δοθούν «εγγυήσεις για την ασφάλειά της». Τα βασικότερα από τα αιτήματά της είναι να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ ότι δεν θα προβεί σε μια ενσωμάτωση της Ουκρανίας στους κόλπους του και η αποχώρηση των Αμερικανών στρατευμάτων από τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Τα αιτήματα αυτά χαρακτηρίστηκαν «απαράδεκτα» από δυτικούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πρόσφατα τον Ρώσο ομόλογό του για «κυρώσεις όπως δεν έχει δει ποτέ» αν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουμε την απροθυμία των Αμερικανών συναδέλφων μας και του ΝΑΤΟ να αντιληφθούν πραγματικά αυτό που χρειαζόμαστε», σημείωσε σήμερα ο Ριάμπκοφ. Παρά «τις απειλές που διατυπώνονται διαρκώς εναντίον μας (...) δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε «με πράξεις που είναι εναντίον των δικών μας συμφερόντων, εναντίον των συμφερόντων της ασφάλειάς μας».

Η Μόσχα δεν πηγαίνει με αισιοδοξία στις συνομιλίες, μετέδωσε τέλος το Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επικοινωνία Μπορέλ - Μπλίνκεν

Το ζήτημα της συγκέντρωσης στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας βρέθηκε στο μεταξύ στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της κατάστασης μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, οι δύο άνδρες «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην [εθνική] κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ».

Επίσης, συζήτησαν τις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές δεσμεύσεις μετά τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσική Ομοσπονδία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ε.Ε. και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμμετοχή της και να διατηρήσουν στενή επαφή σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα