Μπόρις Τζόνσον από Κίεβο: Κυρώσεις «στην στιγμή» εάν η Ρωσία επιτεθεί

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022

Έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία «την στιγμή» που ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης θα περάσει τα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σήμερα από το Κίεβο.

Έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία «την στιγμή» που ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης θα περάσει τα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σήμερα από το Κίεβο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. 

 

«Έχουμε τις κυρώσεις έτοιμες», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας τη ρωσική πλευρά πως μια στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα ισοδυναμούσε με πολιτική και στρατιωτική καταστροφή. Ο Μπόρις Τζόνσον μάλιστα υπογράμμισε πως κυρώσεις αναμένεται να επιβάλουν άμεσα σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο η Μεγάλη Βρετανία αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο ίδιος συνέχισε κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν πως κρατάει ένα όπλο με το οποίο σημαδεύει το κεφάλι της Ουκρανίας. Εξέφρασε, δε, την άποψη πως ο κίνδυνος μιας άμεσης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία είναι όντως υπαρκτός. Παράλληλα ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τη Μόσχα πως εάν επιτεθεί θα συναντήσει μεγάλη αντίσταση. 

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε σήμερα συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι μάλιστα υποστήριξε από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό μετά το πέρας της συνάντησής τους πως ένας πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας δεν θα είναι απλώς ρωσο-ουκρανικός αλλά «ευρωπαϊκός».  

 

Νωρίτερα σήμερα, η ουκρανική πλευρά είχε αναφερθεί και στην προοπτική της διαμόρφωσης ενός τριμερούς «συμμαχικού» σχήματος από την Ουκρανία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το βλέμμα προφανώς στραμμένο στη Μόσχα.

Με πληροφορίες από the Guardian, FT 

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα