Τα 5 ερωτήματα για τον Μπάιντεν και τις έκτακτες Συνόδους Κορυφής

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022

Κρίσιμες επαφές με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα έχει ο Τζο Μπάιντεν με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συμπληρώνει ένα μήνα

Στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία –η οποία συμπληρώνει ένα μήνα– και τις συνέπειες τις να είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα.

 

Ωστόσο, υπάρχουν 5 βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν: 

1. Τι άλλο θα κάνει η Δύση για την Ουκρανία;

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αναμένεται να εστιάσουν σε νέες προσπάθειες την Πέμπτη που αποσκοπούν να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον στρατιωτικών μονάδων σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία.

 

2. Πώς θα ηγηθεί ο Μπάιντεν;

Οι σύνοδοι κορυφής της Πέμπτης θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μια στιγμή για τον Μπάιντεν προκειμένου να επιβεβαιώσει εκ νέου την ηγεσία της Αμερικής στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Στις Βρυξέλλες, ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες. Οι ΗΠΑ σταθμίζουν επίσης αλλαγές στη δική τους στρατιωτική στάση στην Ανατολική Ευρώπη.

3. Θα εμφανιστεί ο Ζελένσκι;

Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της συμμαχίας συζήτησαν εάν και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να συμμετάσχει ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky στη σύνοδο κορυφής.

 

4. Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στο ενιαίο μέτωπο της Δύσης;

Το Κρεμλίνο έχει εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις αυτή την εβδομάδα κατά του ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι θυμωμένος με τους ανθρώπους στην Ουκρανία που θέλουν να είναι μέρος της συμμαχίας. Η Ρωσία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι θέλει να είναι μέρος των συνομιλιών με παγκόσμιες συμμαχίες.

5. Θα είναι αποτελεσματικές οι ενέργειες του ΝΑΤΟ;

Ο Μπάιντεν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενώσει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ περισσότερο από ποτέ, αλλά οι συναντήσεις της Πέμπτης μπορεί να είναι ένα τεστ δυναμικότητας για τις δυνατότητες της συμμαχίας.

Πηγή CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα