Ενεργειακή κρίση: Το χρέος των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας εκτινάσσεται στα 1,7 τρισ. ευρώ

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας και κοινής ωφέλειας σωρεύουν περισσότερο χρέος προκειμένου να καλύψουν τα εκτινασσόμενα κόστη λόγω των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Το συνολικό-αθροιστικό χρέος τους, το οποίο διευρύνεται ήδη από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού το 2020, έχει αγγίξει τα 1,7 τρισ. ευρώ - σε μια αύξηση άνω του 50% σε σχέση με την εποχή προ πανδημίας.

 
 

Πρόσφατα, η γερμανική Uniper ανακοίνωσε ότι χρειάζεται νέο δανεισμό 9 δισ. ευρώ, ενώ η τσεχική ενεργειακή εταιρεία CEZ βγαίνει στις αγορές για 3 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Τουλάχιστον 24 δισ. ευρώ νέου δανεισμού θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του συνόλου του κλάδου το αμέσως προσεχές διάστημα.

 
 

Οι εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης έχουν "σηκώσει" από τις αγορές 45 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων και έχουν λάβει δάνεια 72 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

 
 

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα