Επόμενο Προηγούμενο Γεώτρηση με fake άδεια από το Αμπντουλχαμίτ Χαν

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022

Με μια ψεύτικη άδεια που έλαβε από το κατοχικό καθεστώς, το οποίο η Τουρκία ελέγχει πλήρως, επιχειρεί η Άγκυρα να δικαιολογήσει την αποστολή του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μέσω της διπλωματίας και με διαβήματα προσπαθεί η Λευκωσία να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις. 

Tο κατοχικό καθεστώς πέραν της πλήρους εξάρτησης από την Τουρκία είναι γνωστό ότι βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και καμιά απόφαση δεν λαμβάνεται εάν προηγουμένως δεν τύχει αποδοχής από την Άγκυρα. Πόσο δε όταν πρόκειται για αποφάσεις που επηρεάζουν τα ευρύτερα συμφέροντα της Τουρκίας. 

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς προκειμένου να προσδώσει μιας μορφής νομιμότητας στις νέες επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστήριξε (πηγή Αβρούπα/ΓΤΠ) ότι η Τουρκία πήρε άδεια από τη λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου»  για τις γεωτρήσεις που προγραμματίζει να διεξάγει στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ουσιαστικά η Τουρκία πήρε άδεια από το ελεγχόμενο από την ίδια καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Άδεια για να διεξάγει έρευνες σε μια περιοχή που η ίδια διεκδικεί για λογαριασμό της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Ιμπραχήμ Καλίν στις δηλώσεις του στο Kanal 7 ανέφερε ότι έχουν σταλεί και σχετικά έγγραφα προς τα Ηνωμένα Έθνη και ισχυρίστηκε ότι στερούνται οποιασδήποτε νομικής βάσης οι ισχυρισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας ότι η Τουρκία εισέρχεται σε δικά τους εδάφη. 

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα