ΗΠΑ: Ομογενείς και των δύο κομμάτων αγωνίζονται ΜΑΖΙ… No jets to Turkey

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022

Tα τη διακομματική προσπάθεια που έχει γίνει στο Κογκρέσσο να εμποδιστεί η πώληση F-16 στην Tουρκία μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Χριστόδουλο Αθανασάτο η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Νικόλ Μαλλιωτάκη. Η ίδια πάντως ζητά από τον Aμερικανό πρόεδρο πιο αποφασιστική στάση έναντι ηγετών όπως ο Ερντογάν.

Χριστόδουλος Αθανασάτος – Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ: Το περασμένο καλοκαίρι, υποστηρίξατε τη διακομματική τροπολογία, η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο Μπάιντεν να πουλήσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή εξαρτήματα εκσυγχρονισμού στην Τουρκία εάν συνεχίσει την επιθετικότητά της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι αξιωματούχοι, παρά τις παραβιάσεις και την κλιμάκωση από την Τουρκία, εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των F-16;

Νικόλ Μαλλιωτάκη – Βουλευτής Ρεπουμπλικανών: Ανησυχώ, και νομίζω ότι αυτό είναι ένα διαρκές ζήτημα, για το οποίο πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας στο Κογκρέσο για το τι θα σήμαινε αυτό για τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο και το Ισραήλ. Αυτό που κάναμε είναι να δουλεύουμε με διακομματικό τρόπο. Ο βουλευτής Κρις Παππάς από το Νιου Χάμσαϊρ και ο Γκας Μπιλιράκης από τη Φλόριντα. Προσπάθησα με επιμονή να περάσω αυτή τη γραμμή στην Βουλή.

Στην πραγματικότητα, δεν θα είχε περάσει αυτή η τροπολογία χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών. Και ο Γκας Μπιλιράκης και εγώ δώσαμε πάνω από 60 ψήφους για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τροπολογία θα εγκριθεί. Και τώρα πρέπει να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους μας στη Γερουσία για να βεβαιωθούμε ότι θα συντάξει τον τελικό Νόμο. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός και τα μαχητικά αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα