Τζιωνής Α. Τάσος

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Διπλωματικές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης). 

Διπλωματική Υπηρεσία: Αφυπηρέτησε (2020), ως Πρέσβυς, Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ.  Διετέλεσε Πρέσβυς, μεταξύ άλλων, στην Ιταλία και το Ισραήλ.  Υπήρξε (2003-2008) Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προϊστάμενος της ΚΥΠ και Συμμέτοχος στις Συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου. Μετείχε ως μέλος της Ελληνοκυπριακής Διαπραγματευτικής Ομάδας στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού ή ως διαπραγματευτής, σε διάφορες φάσεις τους. Στη Διαπραγματευτική Ομάδα συμμετέχει και σήμερα ως μέλος της.

Υπήρξε μέλος της κρατικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων. 

Ηγήθηκε διαπραγματεύσεων για τη συνομολόγηση πολλών συμφωνιών, όπως είναι το Πρωτόκολλο Αρ. 10 στην Πράξη Προσχώρησης στην Ε.Ε. που προβλέπει το ενωσιακό καθεστώς της Κύπρου, με ή χωρίς λύση του Κυπριακού, η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ, η Συμφωνία Συνεκμετάλλευσης Διασυνοριακών Κοιτασμάτων Κύπρου-Αιγύπτου, η Συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για τη Μη-Στρατιωτική Ανάπτυξη στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων κ.ά.

Στρατιωτική θητεία (1973-1975): Δυνάμεις Καταδρομών. Έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά της τουρκικής εισβολής (μάχες Άσπρης Μούττης και Αλωνάγρας).

Είναι νυμφευμένος με τη Λουίζα Μαυρομμάτη.  Έχουν ένα γιο και μια κόρη.

Βιβλιοθήκη

Διαβάστε βρείτε χρήσιμα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα όρους και έννοιες που συχνά αναφέρονται από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς κατά την ανάλυση θεμάτων γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε Περισσότερα